Centrale termice pentru incalzire si apa calda menajera

Centrale termice sunt echipamente consumatoare de combustibil gazos si se supun reglementarilor specificate in Prescriptia Tehnica ISCIR A1 din 2002.

Pentru a utiliza in conditii de siguranta acest echipament, centrala termica, trebuie sa montati, sa puneti in functiune si sa ii autorizati functionarea cu firme autorizate ISCIR. Fiecare etapa din acest proces este insotita de acte care se verifica in functie de etapa in care sunteti.

Autorizarea la functionare a centralei termice este obligatorie conform prescriptiei tehnice A1 ISCIR. Autorizarea se efectueaza de catre societati autorizate ISCIR conform PT A1 pentru autorizatii de functionare.

Puterea termica

Puterea termica a centrale termice este data de necesarul de incalzire. Acesta se calculeaza conform cu STAS 1907 si este un calcul laborios. Pentru studii de fezabilitatea necesarul de incalzire al unei cladiri se pooate aproxima prin metoda pe baza de indici. Aceasta presupune estimarea necesarului de caldura folosind indici rezultati in urma unor calcule anterioare conforme cu STAS 1907 pentru cladiri, de unde rezulta ca un calcul aproximativ al necesarului de caldura se poate obtine mai usor si mai repede. Retineti ca acest calcul este Aproximativ.

Centrala termica electrica prepara si apa calda?

R: Centrala electrica Ray nu prepara apa calda menajera direct. Se poate insera in circuitul de incalzire un boiler indirect pentru preparare apa calda menajera. Cea mai uzuala metoda ramane cea cu boiler electric, este mult mai putin costisitoare ca cea cu boiler indirect.

Tipul

Obligatoriu la apartamente de bloc cu tiraj fortat si camera etansa de ardere. La apartamente din vile nu este recomandat sa montati tiraj natural si camera deschisa de ardere, chiar daca exista cos de la vechea soba. Montajul unei centrale cu tiraj natural si camera deschisa de ardere implica multe dezavantaje fata de o centrala cu tiraj fortat si camera etansa. In primul rand autorizatiile de la gaze, pentru tiraj natural aveti de indeplinit mai multe conditii decat la tiraj fortat, aerul necesar arderii se ia din camera, fata de tiraj fortat unde se ia de afara, tirajul cosului trebuie asigurat, la tiraj natural (nu prea mai sunt cosari) pe cand la tiraj fortat se face ... fortat cu un ventilator exhaustor etc.

Tiraj fortat si camera etansa de ardere poate fi conventionala sau in condensatie. Acum depinde de buget si de dorinta dumneavoastra, diferentele de costuri initiale sunt foarte mari (centrala in condensatie mult mai scumpa decat centrala conventionala) iar avantajele oferite de aceasta nu sunt pe masura costurilor (nota: articolul este scris in 2006, vom vedea ce ne rezerva viitorul). Nu as insista prea mult asupra acestei probleme, dar daca doriti cititi despre avantajele centralelor termice in condensatie.

Preparare instantanee de apa calda cu schimbator in placi sau schimbator secundar?

Cititi articolul schimbator in placi sau schimbator secundar.

Pret:

Centrale termice cu schimbator bitermic +
Centrale termice cu schimbator secundar -

Centralele care folosesc schimbator bitermic sunt mai ieftine decat cele cu schimbator secundar de caldura deoarece au mai putine componente si automatizari mai simple.

Confort de apa calda:

Temperatura apei calde

Centrale termice cu schimbator bitermic -
Centrale termice cu schimbator secundar +

Temperatura de iesire a apei calde este mai bine controlata prin intermediul schimbatorului de caldura secundar, dusurile scotiene sunt aproape eliminate.

Marca

Nu exista rata de service 0% la nici o marca ! Este ceea ce ar trebui sa stiti de la inceput, chiar daca este o marca de renume, asta nu va garanteaza ca nu veti fi dumneavoastra acel mic procent din rata de service.

Diferentele intre marci se vad, de la atentia acordata executiei pana la micile plusuri, ex: functia CONFORT, Aquasensor, un afisaj digital mai deosebit etc.

Ce trebuie montat obligatoriu la centrala termica

Filtru regulator de gaz, filtru Y pe returul instalatiei de incalzire si alimentare apa rece, robineti de izolare. Mai detaliat in articolul Ce ar trebui sa mai cumperi odata cu centrala termica.

Depozit Instarom
S.C. Instarom Instalatii Romania S.R.L.
Nr. ord. Reg. com./an: J40/22652/1992
Cod inregistrare fiscala: RO359153
Sediu: Bucuresti, str. Pascal Aristide, nr. 1, sector 3
Cod IBAN: RO68 BPOS 8100 2697 552 ROL 01
Banc Post sucursala Cosbuc.
Cod IBAN: RO59 TREZ 7005 069X XX00 2692
Trezoreria Municipiului Bucuresti
Adresa:
Str. Pascal Aristide, nr. 1, sector 3, Bucuresti
Tel/fax: 021-326.22.10, 021-326.22.20, 021-326.22.30
email: contact@instarom.ro